Kan goud verkleuren of roesten?

Goud roesten

Heb jij wel eens gehad dat jouw gouden sieraden begonnen te verkleuren terwijl je zeker wist dat het echt goud was? Misschien was het zelfs 13 karaat goud. Verkleuren van goud kan gebeuren door verschillende redenen waardoor het goud vervaagt en een zilveren verkleuring krijgt. Maar hoe kan goud verkleuren, kan echt goud verkleuren, kan goud roesten, kun je het voorkomen, en welke soorten goud kunnen verkleuren of roesten?

Kan goud roesten?

Ten eerste zullen we het hebben over roesten. Roest ontstaat wanneer metaal reageert op een combinatie van zuurstof en water. Wanneer het om ijzer gaat, zal er door zuurstof en water ijzeroxide ontstaan. Daarom dat roesten vaak oxideren genoemd wordt. Roesten is vaak negatief voor sieraden. Wanneer metaal roest wordt de sterkte en het volume van het metaal aangetast. Hierdoor kan het metaal gaan verkleuren en is het minder waard.
Omdat goud een edelmetaal is kan het niet oxideren. Goud zal dus zijn sterkte en volume behouden en zal niet gaan roesten waardoor goud altijd zijn waarde behouden zal en de goudprijs hoog blijft.

Kan goud verkleuren en kan 13 karaat goud verkleuren?

Het is erg jammer, maar goud kan inderdaad verkleuren. 13 karaat goud verkleuren is dus wel mogelijk. Het goud zal dan niet ineens een hele andere kleur hebben. Het goud zal dan wat doffer en zilver van kleur worden en de mooie glans verliezen. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen, maar kan je dit wel voorkomen en zo ja, hoe dan?

Gouden sieraden verkleuren

Er zijn verschillende oorzaken waardoor gouden sieraden kunnen gaan verkleuren. Aan sommige van deze oorzaken kun jij wat doen en voorzorgsmaatregelen nemen, aan andere oorzaken kun je weinig doen. 13 karaat goud verkleuren is dus niet het eindstation.

Hoe komt het dat gouden sieraden verkleuren?

De meest voorkomende reden van het verkleuren van gouden sieraden heeft te maken met de zuurtegraad van jouw huid. Jouw huid heeft een pH-waarde. Deze pH-waarde houdt jouw huid beschermd en gehydrateerd. De pH-waarde van huid zit ongeveer tussen de 4.2 en de 5.6, waarbij een pH-waarde van rond de 5.5 goed is. Door de pH-waarde van jouw huid kan de gouden kleur van sieraden worden aangetast waardoor het verkleurt. Omdat iedereen ongeveer een andere pH-waarde heeft, kan het verschillen hoe snel gouden sieraden verkleuren.
Goud kan ook verkleuren door de producten die je gebruikt op jouw huid, zoals bodylotions en parfums. In deze producten kunnen namelijk bepaalde stoffen zitten die de gouden sieraden aantasten waardoor ze verkleuren. Een voorbeeld van deze stoffen kan zijn alcohol. Bovendien kunnen deze huidproducten ook zilveren sieraden aantasten.
Je ziet het al aankomen, het gebruik van chemische producten zoals schoonmaakmiddelen kan goud aantasten. Deze chemische producten kunnen ervoor zorgen dat jouw gouden sieraden doffer worden van kleur.
Daarnaast kunnen gouden sieraden tegen elkaar aanschuren wanneer je ze draagt of bewaart. Hierdoor kan het goud worden aangetast waardoor er kleine beschadigingen op het goud komen zoals kleine krassen.

Kan goud zwart verkleuren?

Goud kan verkleuren naar zwart. Er is dan een dun, zwart laagje te zien op het goud. Goud kan verkleuren naar zwart door zwavel in de lucht dat het goud aantast.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn goud verkleurt?

Gelukkig kun je enkele stappen nemen om ervoor te zorgen dat jouw goud minder snel gaat verkleuren.
Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je zo min mogelijk huidproducten gebruikt daar waar jij gouden sieraden draagt. Draag jij bijvoorbeeld een gouden ring? Zorg er dan voor dat je geen huidproducten smeert op je handen en vingers waardoor het goud kan gaan verkleuren.
Om ervoor te zorgen dat jouw goud niet verkleurt tijdens het schoonmaken kun je jouw sieraden afdoen of schoonmaakhandschoenen gaan dragen tijdens het schoonmaken.

Daarnaast kun je een sieradendoosje aanschaffen om jouw gouden sieraden in te bewaren zodat ze niet tegen elkaar aan kunnen schuren en krassen kunnen veroorzaken of door vocht kunnen worden aangetast.
Om nog extra voorzichtig te zijn kun je jouw gouden sieraden af doen tijdens het slapen en sporten. Tijdens het slapen en sporten kun je namelijk meer gaan zweten. Het zweten versnelt de oxidatie van de sieraden wat je natuurlijk wil tegengaan.

Hoe kan ik mijn verkleurde sieraden schoonmaken?

Gouden sieraden kun je heel eenvoudig zelf schoonmaken. Dit doe je door een zeepsop te maken met warm water. Met een schone tandenborstel kun je de gouden sieraden goed oppoetsen. Vervolgens kun je de schone gouden sieraden afdrogen met een droge doek.

Zijn er gouden sieraden die niet verkleuren?

Maar zijn er gouden sieraden die niet verkleuren, vraag jij je nu misschien af. Er zijn geen gouden sieraden die absoluut niet kunnen verkleuren. Elk gouden sieraad zal op den duur kunnen gaan verkleuren.

Het verkleuren van gouden sieraden

Goud kan dus door verschillende oorzaken gaan verkleuren. Vaak gaat het dan om het wat doffer worden van het goud. Gelukkig kun je zelf een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat jouw goud zo min mogelijk verkleurt en ze zolang mogelijk mooi blijven. Daarnaast kun je het goud gaan schoonmaken.

Er zijn geen gouden sieraden die niet verkleuren. Alle gouden sieraden kunnen gaan verkleuren, afhankelijk van de omstandigheden. Wanneer gouden sieraden niet verkleuren heb je gewoon erg veel geluk!

Onlinegoudinkoop.nl

Heb jij gouden sieraden die verkleurt zijn? Goud verkopen bij Onlinegoudinkoop.nl dat verkleurd is, is geen probleem. Wij zullen gewoon een bod uitgeven die past bij de staat en kwaliteit van het goud dat je bij ons inlevert. Wij bij Onlinegoudinkoop.nl zullen alle soorten edelmetalen en edelstenen inkopen.
Daarnaast kun je bij Onlinegoudinkoop.nl gouden sieraden verpanden. Dit is een goede manier om een extra zakcentje te verdienen.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

 • 1. Kies de levering

  Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

 • 2. Stuur je objecten

  Verstuur via verzekerde verzending

 • 3. Ontvang een bod

  Eerlijk en vrijblijvend

 • 4. Uitbetaling

  Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.