Hoe werkt goud smelten?

Goud smelten, een intrigerend proces dat al eeuwenlang wordt toegepast, speelt een cruciale rol in de goudwinning en het vervaardigen van diverse gouden voorwerpen. Van ruwe goudklompjes tot verfijnde sieraden, het smeltproces transformeert dit kostbare metaal op een unieke manier. In deze blog duiken we dieper in op hoe goud smelten werkt en welke stappen dit boeiende proces omvat.

De grondstof: Ruw goud

Voordat het goudsmeltproces begint, is de eerste stap het verkrijgen van ruw goud. Goud wordt vaak in de natuur aangetroffen in de vorm van goudklompjes of als onderdeel van gouderts. Mijnwerkers halen dit ruwe goud uit de aarde, waarbij het vaak vermengd is met andere mineralen en gesteenten. Het verkregen ruwe goud bevat onzuiverheden die moeten worden verwijderd voordat het de zuiverheid bereikt die vereist is voor gebruik in sieraden of investeringen.

Zuiverheid en voorbereiding

Voordat het smeltproces begint, ondergaat het ruwe goud een zuiveringsproces om onzuiverheden te verwijderen. Chemische processen, zoals het gebruik van kwik of cyanide, worden toegepast om het goud te zuiveren en te scheiden van andere metalen en verontreinigingen. Na dit zuiveringsproces wordt het goud omgezet in een geschikte vorm voor het smeltproces, zoals goudstaven of goudpoeder. Deze voorbereidende stappen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat het gesmolten goud van de hoogst mogelijke kwaliteit is.

Het proces van goud smelten

Het eigenlijke goudsmeltproces begint met het verhitten van het voorbereide goud tot boven het smeltpunt. Goud heeft een relatief laag smeltpunt van ongeveer 1.064 graden Celsius, wat betekent dat het bij een betrekkelijk lage temperatuur van vast naar vloeibaar verandert. Smeltovens, die variëren in grootte en complexiteit, worden gebruikt om het goud gelijkmatig te verwarmen. Tijdens het smelten worden onzuiverheden, zoals resterende metalen en verontreinigingen, gescheiden van het vloeibare goud. Het resultaat is zuiver, vloeibaar goud dat kan worden gevormd tot verschillende gouden voorwerpen.

Gieten en vormgeving

Na het smeltproces kan het vloeibare goud in verschillende vormen worden gegoten, afhankelijk van het beoogde eindproduct. Of het nu gaat om gouden munten, sieraden of goudstaven, het gieten is een essentiële stap in het vormgeven van het goud. Gouden voorwerpen worden vaak gegoten in specifieke mallen die zijn ontworpen om de gewenste vorm en grootte te bereiken. Dit ambachtelijke proces vereist vakmanschap en precisie om de kenmerkende esthetiek van het goud te behouden.

Afwerking en verfijning

Na het gieten ondergaan de gevormde gouden voorwerpen verdere afwerking en verfijning. Dit kan polijsten, graveren of andere technieken omvatten om het goud zijn uiteindelijke glans en uitstraling te geven. In het geval van sieraden kan het goud worden gecombineerd met edelstenen of andere materialen om unieke en prachtige stukken te creëren. Deze laatste stappen dragen bij aan het artistieke en vakmanschapsaspect van het goudsmeltproces, waardoor het eindproduct niet alleen waardevol is vanwege het materiaal, maar ook vanwege het ambachtelijke vakmanschap dat erin is verwerkt.

Ontdek de waarde van je goud met onze uitgebreide blog over het berekenen van de goudprijs! Leer eenvoudig hoe je de waarde van je goud kunt bepalen door middel van handige tips en praktische informatie.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

 • 1. Kies de levering

  Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

 • 2. Stuur je objecten

  Verstuur via verzekerde verzending

 • 3. Ontvang een bod

  Eerlijk en vrijblijvend

 • 4. Uitbetaling

  Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.