De goudprijs koers

Op deze pagina kun je de actuele koers van de goudprijs vinden. De koers wordt continu ververst zodat je altijd de goudprijs koers vandaag te zien krijgt.

Waarde berekenen Koers bekijken!

Direct je goud
waarde weten?

Jelle
+31 74 700 2300

Bereken snel je waarde!

Bereken snel en eenvoudig de waarde van je edelmetalen.

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.

Wat houdt de goudprijs koers nou precies in?

De koers van de goudprijs is de waarde van het metaal. De koers van het metaal staat niet vast en verandert continu. In het weekend staan de beurzen stil en zal de koers goudprijs niet veel veranderen. De koers van het metaal wordt bepaald door een aantal factoren. De koers van vandaag wordt bepaald door de wereldwijde vraag en aanbod van goud. Wanneer de vraag naar het metaal hoog is, maar het aanbod blijft hetzelfde, zal de goudprijs koers ook stijgen. Als het aanbod van goud daalt, maar de vraag naar goud blijft hetzelfde, zal de goudprijs ook stijgen. Andersom, wanneer het aanbod stijgt, zal de koers dalen, en wanneer de vraag daalt wordt de goudprijs koers lager.

Omdat op de markt de vraag en aanbod samenkomen, ontstaat de prijs en dus ook de koers van goud. De koers is in feite het bedrag dat kopers er op dat moment voor willen betalen en verkopers er minimaal voor willen ontvangen. De koersen zijn 24 uur per dag in elke valuta beschikbaar en bij Onlinegoudinkoop.nl altijd up-to-date.

Naast dat de goudprijs koers afhangt van vraag en aanbod, hangt het ook af van de investering die het kost om goud uit de natuur te winnen. Andere zaken zoals economische zekerheid, economische crisis, oorlog en natuurrampen kunnen de goudprijs koers flink beïnvloeden. Dit maakt de koers een onzeker gegeven. Je kunt de koers niet exact voorspellen: niemand weet wat goud in de toekomst zal gaan doen.

De koers van de goudprijs wordt vaak benut door beleggers. Zij beleggen in goud via goudaandelen. De centrale banken kopen zelfs jaarlijks een tiende van het goudaanbod op en slaan dit op in hun kluizen. Daarom zie je in de tijd van economische crisis of oorlog vaak dat de koers goudprijs stijgt. Beleggen in goud is een goede investering voor veel beleggers. De hele wereld is het er namelijk over eens dat goud erg waardevol is. Goud wordt over de hele wereld geaccepteerd als betaalmiddel.

Bereken snel je waarde!

Bereken snel en eenvoudig de waarde van je edelmetalen.

De koers van vandaag

De goudprijs koers is natuurlijk van groot belang wanneer jij besluit jouw goud te gaan verkopen. De hoogte van de koers bepaalt namelijk wat de verkoop van goud jou zal kunnen opleveren. Wanneer de koers van de goudprijs hoog is, dan is de waarde van het metaal dat jij wilt verkopen ook hoog. Wanneer de koers laag is, dan is de waarde van het goud dat jij wilt verkopen uiteraard ook laag. Verkoop jouw metaal dus altijd wanneer de koers hoog is. Zoals eerder genoemd verandert de koers continu.

Gouden sieraden zijn eigenlijk nooit van puur goud. Dit komt omdat goud een vrij zacht edelmetaal is. Gouden sieraden en gouden objecten worden daarom aangevuld met andere metalen zoals koper of zilver. Het karaat geeft aan hoeveel goud er in het sieraad of object zit. In 18 karaat goud zit bijvoorbeeld 75% goud. De goudprijs koers wordt altijd aangeduid in puur goud. Aangezien sieraden en objecten bijna nooit uit 100% goud bestaat, moet je weten hoeveel karaat het goud is dat jij wilt verkopen.

De meeste sieraden bestaan uit 14 karaat goud. 14 karaat goud bestaat uit 58,5% puur goud. De koers van 18 karaat zal dus flink verschillen van de goudprijs koers van 14 karaat. Bovendien wordt de koers aangegeven in een bepaalde gewichtseenheid. De belangrijkste gewichtseenheid die wereldwijd wordt gehanteerd is Oz ofwel Troy ounce. 1 troy ounce staat gelijk aan 31,1 gram.  De actuele koersen op onze pagina’s worden berekend op grammage.

De goudprijs koers historie

Goud heeft een grote rol gespeeld in het internationale financiële systeem. De waarden van de verschillende valuta werden in goud uitgedrukt. De Centrale Bankiers bepaalden in het verleden de goudprijs. Dit stond bekend als het Bretton Woods systeem. De prijs van goud en de koers van de goudprijs is jaar na jaar heel stabiel geweest. Amerika was een machtig land op financieel gebied en maakte hier eind jaren vijftig en tijdens de jaren zestig grote misbruik van. Het land drukte geld bij om de oorlog in Vietnam te financieren.

Toen andere landen dit misbruik in de gaten kregen begon de aftakeling van het Bretton Woods systeem. De Amerikaanse president Richard Nixon stelde in 1971 een nieuwe maatregel in. Zijn maatregel wordt ook wel de Nixon-schok genoemd. Na deze Nixon-schok werd de prijs van goud en de koers een kwestie van vraag en aanbod, zoals nu nog steeds het geval is.

In de periode van 1971 tot 1974 maakte de goudprijs koers een stijging door van 464%. De oorzaak hiervan was het bijdrukken van geld in de jaren zeventig door de Amerikanen. In de periode 1976 tot 1980 steeg de koers opnieuw enorm. De koers van de goudprijs steeg toen met wel 725%. In het jaar 2000 en daarna bleef de koers aardig stabiel. Totdat de economische crisis begon in 2008. Op dat moment kochten beleggers massaal goud en de koers van goud steeg explosief.

Dit fenomeen was ook te zien tijdens de coronacrisis die begon in 2019. De goudprijs koers steeg opnieuw explosief en hield daarna aan. Tijdens de coronacrisis steeg en daalde de koers van goud een paar keer. In maart 2022 jl. toen Rusland Ukraine binnen is gevallen maakte de goudkoers ook een enorme sprong omhoog.

De goudmarkt en daarbij de koers maakt verschillende fases door. Als de koers stijgt, wordt dit opgemerkt. Mensen gaan dan beleggen en investeren in goud. De koers van goud stijgt dan nog een tijdje. Dan trekt de goudprijs koers weer wat recht om vervolgens flink te dalen. Daarna begint de cyclus weer opnieuw.

koers goudprijs

Profiteren van de goudprijs koers? OnlineGoudinkoop.nl!

Bij Onlinegoudinkoop.nl kun jij ook profiteren van de koers door jouw goud te verkopen. Hiervoor vraag je verzendenvelop en die vul je met het goud dat je wilt verkopen. De verzendenvelop stuur je naar ons op met de post. De verzending is volledig gratis en verzekerd. Zodra wij het goud ontvangen hebben, zullen wij overgaan tot de taxering aan de hand van de goudprijs koers. Dat betekent dat we het wegen en vervolgens een bod doen, dat je via de mail ontvangt. Als je dit bod accepteert, ontvang je het geld vaak binnen 24 uur.

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.