Gouden Tientje verkopen

gouden tientje verkopen

Het gouden tientje is dus een Nederlandse gouden munt die door de Nederlandse Koning Lodewijk Napoleon, Koning Willem I, koning Willem II, koning Willem III en Koningin Wilhelmina zijn geslagen. De gouden tientjes werden in de jaartallen 1808 tot en met 1933 geslagen in opdracht van de koning of koningin die toen op de troon zat. Het gouden tientje was in de 19e eeuw en in de 20e eeuw in omloop.

Wat is een gouden tientje waard?

De gouden tientje waarde kan erg verschillen bij de verschillende munten. De eerste gouden tientjes die door Koning Lodewijk Napoleon zijn geslagen zijn ontzettend schaars. Het is natuurlijk al meer dan 200 jaar geleden dat deze gouden tientjes werden geslagen. De gouden tientje waarde van de eerste serie gouden tientjes geslagen door Lodewijk Napoleon is hoger omdat deze gouden tientjes schaars zijn, maar ook omdat deze gouden tientjes een hoger gewicht en een hoger gehalte aan goud hebben. Het gewicht van 6,825 gram en het goudgehalte van 22 karaat goud (91,7%) is de oorzaak van de hoge waarde gouden tientjes geslagen in opdracht van Lodewijk Napoleon. Met de tijd is de waarde van goud in het algemeen erg gestegen. Dat is tevens een reden dat deze gouden tientjes erg veel waard zijn.


De gouden tientje waarde van de gouden tientjes die in opdracht van Koning Willem I geslagen zijn ligt ook hoog. Deze gouden tientjes zijn 6,729 gram en hebben een gehalte van 90% goud.

De gouden tientjes die in opdracht van koning Willem II geslagen zijn danken hun hoge waarde gouden tientjes aan het feit dat er maar een beperkte oplage van geslagen zijn. Er zijn in totaal maar 860 gouden tientjes geslagen in opdracht van koning Willem II. Deze gouden tientjes zijn ontzettend schaars. Er zijn maar een paar mensen die nog een munt in het bezit hebben. Dit is de oorzaak van de hoge waarde gouden tientjes van koning Willem II.
Koning Willem de derde heeft ten opzichte van koning Willem de tweede veel meer gouden tientjes laten slaan. Koning Willem III heeft in de jaren 1875 tot 1889 wel tienduizenden tot enkele miljoenen gouden tientjes geslagen. Dit heeft effect gehad op de waarde gouden tientjes die deze koning geslagen heeft en zijn daardoor minder waard dan de gouden tientjes van koning Willem de eerste.

Koningin Wilhelmina heeft meerdere soorten gouden tientjes geslagen met elk een andere afbeelding van haar. Het eerste exemplaar was erg schaars. Van dit exemplaar zijn maar 61 stuks geslagen. Op het gouden tientje dat koningin Wilhelmina daarna heeft geslagen staat ze afgebeeld als een jong meisje. Hiervan zijn ongeveer 450.000 stuks geslagen. Toen koningin Wilhelmina 18 jaar werd en de troon besteeg werden er zon 100.000 gouden tientjes geslagen als inhuldigingsmunten. Hierop staat zij afgebeeld met een tiara. Deze gouden tientjes zijn erg schaars wat de hoge waarde gouden tientjes verklaard. Verder heeft koningin Wilhelmina gouden tientjes laten slaan waar ze een hermelijnen mantel draagt. Hiervan zijn er ongeveer 9 miljoen exemplaren geslagen. Op het laatste gouden tientje dat koningin Wilhelmina heeft laten slaan staat ze afgebeeld op oudere leeftijd. Van deze gouden tientjes zijn de meeste exemplaren geslagen, namelijk 12 miljoen stuks.

Gouden tientje verkopen

Een gouden tientje verkopen kan dus veel geld opleveren. Sommige gouden tientjes hebben een erg hoge waarde omdat ze erg schaars zijn. Dit maakt dat de prijs gouden tientjes tussen de verschillende munten erg kan variëren. Omdat sommige gouden tientjes erg oud zijn kunnen ze wat zijn versleten. Dit zorgt ervoor dat de prijs gouden tientjes minder wordt vanwege het afnemen van het gewicht van de munt. Toch kan een gouden tientje verkopen jou veel geld opleveren. Een gouden tientje verkopen kan via Onlinegoudinkoop.nl. Heb jij vragen over de prijs van het gouden tientje die jij in het bezit hebt? Je kunt altijd telefonisch of via het contactformulier contact met ons opnemen voor al je vragen.

Geschiedenis Gouden Tientje

Het eerste gouden tientje is geïntroduceerd in 1808 door de koning van Holland op dat moment, Lodewijk Napoleon, welke tijdens de Franse overheersing van 1806 tot en met 1810 deze functie had. Men vergist zich daar ook in en denkt al gauw dat het eerste gouden tientje werd geslagen in 1818 in opdracht van koning Willem de eerste. In de tijd van Lodewijk Napoleon zijn er tussen 1808 en 1810 dus de eerste gouden tien gulden muntstukken geslagen. Deze schaarse munten hebben daarnaast ook een hoger gewicht en gehalte dan de modernere munten; 6,825 gram van gewicht en een goudgehalte van 22 karaat (91,7%). Zoals al eerder is aangegeven zijn de munten van Lodewijk Napoleon heel schaars en dat is ook gelijk de reden dat het een kostbare aanschaf vormt.

De eerste in ‘definitieve vorm’ gouden tientje was in opdracht van koning Willem I geslagen in 1818 tot en met 1829, door de munthuizen in Utrecht en Brussel. Het gewicht van deze gouden tientjes is 6,729 gram met een gehalte van 90% goud. Vanaf 1830 zijn alle gouden tientjes afkomstig uit Utrecht wegens de afscheiding van België. Koning Willem I zijn gouden guldens zijn geslagen tot en met 1840. De opvolger, koning Willem II, heeft alleen in 1842 gouden tientjes in zijn opdracht laten slaan. Doordat dit een kleine oplage betrof zijn er maar 860 munten geslagen van deze munt, hierdoor zijn ze erg schaars en bovenal kostbaar. Daarentegen heeft koning Willem III een vrij grote oplage munten geslagen. Sinds 1875 tot en met 1889 is de productie gestaag doorgegaan. Ook heeft Willem III tussen 1850 en 1853 negotiepenningen van 5, 10 en 20 gulden geslagen. De oplage van deze munten bedroegen hooguit 10.000 stuks per soort, dus deze penningen zijn ook vrij schaars. Vanaf de uitgifte van de gouden tientjes in 1875 is het officiële gewicht fractioneel verlaagd naar 6,720 gram van 6,729 gram. In principe maakt dit overigens vrij weinig uit. Gouden tientjes uit alle periodes kunnen variëren qua gewicht, tussen de 6,69 en 6,73 gram zouden ze kunnen wegen door slijtage en onnauwkeurigheden.

De gouden tientjes van koningin Wilhelmina zijn geslagen van 1892 tot en met 1933, alhoewel ze pas in 1898 de troon besteeg had werd haar eerste tientje geslagen in 1892 tot 1895. Deze munten zijn erg schaars aangezien er maar 61 exemplaren zijn geslagen. Het tientje van 1897 had een veel grotere oplage van circa 450.000, op dit tientje is Wilhelmina een jong meisje met lang hangend haar en kijkt ze naar links. Toen ze 18 jaar werd en de troon besteeg in 1898 werden er zogenaamde inhuldigingsmunten geslagen, zo’n 100.000 tientjes waar koningin Wilhelmina afgebeeld staat met een tiara. Dit tientje is zeer schaars en is daardoor waardevoller dan de latere exemplaren. Tussen de periode van 1911 tot en met 1917 zijn er munten van koningen Wilhelmina geslagen met haar afgebeeld in een hermelijnen mantel. Op het laatste tientje van Wilhelmina staat de vorstin afgebeeld op oudere leeftijd, dit exemplaar is geslagen van 1925 tot en met 1933 en van deze gouden tientje zijn de meeste exemplaren geslagen. Maar liefst 12 miljoen stuks.

Naar de regeerperiode van koningin Wilhelmina zijn er geen gouden tientjes geslagen. Met de overgang naar de euro in 2002 zijn er pas weer gouden munten geslagen. Deze gouden tientjes waren anders door de nominale waarde van 10 euro en niet 10 gulden. Deze werden met name onder koningin Beatrix en vervolgens koning Willem-Alexander geslagen. De gouden 10 euro munt ook wel bekend als herdenkingsmunten hebben ieder een eigen thema, zowel aan de voor- en achterzijde zijn ze op een thema gebaseerd. Sinds 2002 worden er jaarlijks één of meer herdenkingsmunten uitgegeven. In tegenstelling van de gouden 10 gulden munt (en de eerste twee jaren van de gouden 10 euro munt) worden er jaarlijks minder munten geslagen, omdat ze vooral gemaakt zijn voor verzamelaars.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

  • 1. Kies de levering

    Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

  • 2. Stuur je objecten

    Verstuur via verzekerde verzending

  • 3. Ontvang een bod

    Eerlijk en vrijblijvend

  • 4. Uitbetaling

    Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.