Gouden Vijfje verkopen

De eerste gouden vijfjes werden geslagen in 1826 tot 1827 en later in 1843, in de loop van tijd zijn ze uit de circulatie gehaald wegens de dubbele standaard en daarna de zilveren standaard. Toen in de negentiende eeuw de gouden standaard weer werd ingevoerd, werd het gouden tientje ingevoerd. Een gouden munt waarvan de intrinsieke waarde van het goud overeenkwam met de nominale waarde van tien gulden. In de eerste instantie werd het gouden vijfje afgewezen. Pas in 1912 werd het gouden vijfje ingevoerd, met de behoefte om de rijksdaalders te verminderen. Ze hebben in 1912 maar liefst één miljoen gouden vijfjes geslagen, van 3,36 gram met een goudgehalte van 90% dan komt het uit op een nettogewicht van 3,02 gram puur goud. De tweede uitgave van het gouden vijfje werd echter pas in 1988, en had gelijk een heel ander ontwerp dan de gouden gulden van voorheen. Het nieuwe gouden vijfje werd tot en met 2001 ieder jaar geslagen. Toen in 2002 het vijfguldenstuk geen wettig betaalmiddel weer was zijn er in het eerste halfjaar van 2002 ongeveer 83 miljoen guldenstukken ingeleverd.

In 2000 toen de Europees kampioenschap (EK) van voetbal plaatsvond in Nederland en België, werd er een speciale gouden vijfje ontworpen. Beide kanten van de munt hadden een voetbalprofiel op de achtergrond. Aan de voorzijde had je een speciaal ontwerp van de koningin Beatrix en de keerzijde een waarde aanduiding met erbij de tekst EK 2000. De oplage van deze voetbalmunt was 20.000 muntstukken. De productie verliep in tegendeel niet zo soepel, er zijn ongeveer 1.000 van deze muntstukken geslagen met een te klein muntteken en muntmeesterteken.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

 • 1. Kies de levering

  Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

 • 2. Stuur je objecten

  Verstuur via verzekerde verzending

 • 3. Ontvang een bod

  Eerlijk en vrijblijvend

 • 4. Uitbetaling

  Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.