Goudcertificaten: Alles wat je Moet Weten

Goud inwisselen

Een goudcertificaat wordt steeds populairder binnen de wereld van goudbeleggingen. Maar wat houdt een goudcertificaat precies in? Simpel verwoord is het een document dat jouw aanspraak op een specifieke hoeveelheid goud vertegenwoordigt. Bij deze vorm van beleggen richt je je niet op fysiek goud, zoals goudmunten en -staven. Je focust meer op de afgeleide producten, waaronder goudcertificaten vallen. Het kan worden gezien als een veiligere belegging in vergelijking met goudaandelen die gekoppeld zijn aan bedrijven. Dit komt doordat je met een goudcertificaat altijd het nieuwste nieuws rondom de markt van goudaandelen hebt. Dit beleggingsproduct volgt namelijk nauw de goudprijs, waardoor het als veiliger wordt gezien.

Het ontstaan van de goudcertificaten

Om het ontstaan van de goudcertificaten te beschrijven, moeten we terug naar de Verenigde Staten in de periode van de burgeroorlog. Goudcertificaten werden voor het eerst uitgegeven door het Amerikaanse Ministerie van Financiën (US Treasury) als onderdeel van de Goudstandaard. De goudstandaard hield in dat de certificaten konden worden ingewisseld voor een gelijke waarde aan goud. Deze certificaten werd op dat moment uitgedrukt in dollars.

Voordelen van goudcertificaten

Het grootste voordeel van beleggen in goudcertificaten is het ontbreken van fysiek goud. Hierdoor hoef je niet verschillende goudproducten, zoals munten, te bewaren wat ruimte vereist. Dit is niet echt een probleem bij kleine goudbeleggingen, maar voor degenen die een aanzienlijk bedrag willen beleggen, is een goudcertificaat de ideale oplossing. Het kost namelijk nog meer geld en tijd om dat enorme aantal aan goud te bewaren en beveiligen. 

Een ander voordeel van goudcertificaten is dat je direct de waarde van de goudprijs kunt zien. Het certificaat is namelijk gekoppeld aan de actuele goudprijs, waardoor het duidelijk is wat jouw certificaat op dat moment waard is.

Om het kort samen te vatten, hebben we de voor- en nadelen van goudcertificaten voor je opgesomd.

Voordelen:

 • Ontbreken van fysiek goud, wat minder geld en ruimte kost.
 • De actuele goudprijs altijd in het vizier.
 • Veilig en geen gevaar voor diefstal.
 • Geschikt voor speculatie op de goudmarkt.
 • Biedt mogelijkheden voor kortetermijnkapitaalwinsten.
 • Beschikt over een vertragingsmechanisme.

Nadelen:

 • Het is een financieel product wat de belastingheffing niet voordelig maakt.
 • Je moet als belegger wat af weten van de goudmarkten.
 • Hoe hoger de marktvolatiliteit, hoe hoger de risico’s zijn.

Wat doen ervaren beleggers?

Ben je nieuw in de wereld van goudbeleggingen? Dan is het altijd verstandig om je er verder in te verdiepen en te kijken hoe ervaren beleggers te werk gaan. Momenteel kiezen veel ervaren beleggers ervoor om een combinatie van fysiek goud en goudcertificaten toe te passen. Wanneer bijvoorbeeld de prijzen van de goudmarkt beginnen te dalen, verkopen deze ervaren beleggers hun fysieke goud. Vervolgens wachten ze op het moment om hun goudcertificaten te verkopen. Maar waarom doen ze dat? Hoewel het goudcertificaat is gekoppeld aan de actuele goudprijs, is er een klein vertragingsmechanisme aan verbonden. Hierdoor kunnen beleggers nog even profiteren van de meerwaarde voordat ze tot verkoop overgaan.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

 • 1. Kies de levering

  Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

 • 2. Stuur je objecten

  Verstuur via verzekerde verzending

 • 3. Ontvang een bod

  Eerlijk en vrijblijvend

 • 4. Uitbetaling

  Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.