Waar komt goud vandaan?

Waar komt goud vandaan?

Iedereen heeft wel eens goud gezien. Goud is een van de populairste edelmetalen. Mensen vinden goud mooi en er worden sieraden van gemaakt. Maar waar komt goud nou eigenlijk vandaan en hoe wordt het gewonnen?

Ontstaan van de planeet

Goud is al aanwezig op aarde sinds het ontstaan van de planeet. Het ontstaan van goud gebeurde in het heelal. In het heelal ontstond er een collisie van neutronensterren. Zo kwam het goud terecht in de gesmolten kern van de aarde. Goud is dus ontstaan in de ruimte door middel van een kernfusiereactie in sterren. Na het afkoelen van de ster neemt de druk in de kern toe waardoor goud is ontstaan.

Volgens een nieuw onderzoek van geologen uit Australië ontstaat goud tijdens een aardbeving. Tijdens aardbevingen valt de druk in de openingen in gesteente langs de breukvlakken kort weg op sommige plekken. Het water dat daar aanwezig is verdampt daardoor. Dit wordt flitsverdamping genoemd. Vervolgens komen opgeloste stoffen zoals goud in het water. Volgens de geologen zijn de meeste goudaders op aarde op deze manier ontstaan.

Waar kun je goud vinden?

Goud is ontstaan in het heelal door een kernfusiereactie in sterren en door aardbevingen. Daarom is goud te vinden over de hele aarde. Op de aarde is goud te vinden in de grond, in rivieren en wateren en in gesteente. Het meeste goud op aarde wordt gevonden in Noord en Zuid-Amerika. Daarnaast kun je goud vinden in China, Rusland, Australië en Indonesië. In Zuid-Afrika is ook goud gevonden. In Nederland is goud te vinden, alhoewel dit een stuk minder is dan in de bovengenoemde werelddelen en landen. In Nederland is goud te vinden in de rivier de Rijn. De Rijn is een goudhoudende rivier. De bron van het goud in de Rijn is stroomopwaarts te vinden in Zwitserland. Het meeste goud is al gewonnen uit de Rijn waardoor het wel mogelijk is om hier goud te vinden, maar het is wel erg lastig.

Als je op zoek bent naar goud en je niet te ver wil reizen, is de Alter Pocher berg in Oostenrijk de beste optie. Deze berg bestaat uit een echt goudzoekersdorp. In dit dorp in Oostenrijk wordt al naar goud gezocht sinds de 14e eeuw. Daarnaast zou je goud kunnen vinden in de Belgische Ardennen en in Zweden wanneer je goud wil vinden in Europa.

Het winnen van goud

Het winnen van goud is een lastige taak. Goud zit vaak diep in de grond, in gesteente en in wateren. Je moet vaak diep graven en hebt grote gereedschappen nodig. Het winnen van goud kost veel geld, tijd en moeite. Daarnaast moet je beschikken over enige kennis. Het meeste goud wordt gewonnen in goudmijnen. Goudmijnen worden gevonden doordat er goud te vinden was. Goudmijnen zijn vaak zeer diep. Sommige goudmijnen in Zuid-Afrika reiken bijvoorbeeld wel tot 3,5 kilometer diep in de grond.

Naast het winnen van goud in goudmijnen kan goud gewonnen worden in rivieren en in fabrieken. In fabrieken wordt goud gevonden door middel van recycling. Het goud komt dan bijvoorbeeld uit oude elektronica. Tijdens de verbranding blijft het goud over in de as en op die manier wordt goud gerecycled. In Nederland wordt het meeste goud gevonden uit gerecycled materiaal.

Wil je graag berekenen hoeveel je goud waard is? Lees dan onze blog over goudprijs berekenen!

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

 • 1. Kies de levering

  Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

 • 2. Stuur je objecten

  Verstuur via verzekerde verzending

 • 3. Ontvang een bod

  Eerlijk en vrijblijvend

 • 4. Uitbetaling

  Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.