Wat is een troy ounce?

troy ounce, wat is het?

Wanneer je de wereld van goudzaken betreedt, zul je verschillende termen tegenkomen, waaronder de ‘troy ounce’. Maar wat houdt een troy ounce precies in? In het kort is een troy ounce een specifieke eenheid van gewicht. Deze gewichtsaanduiding wordt gebruikt om niet alleen goud, maar ook zilver en andere edelmetalen te meten. Veel handelaren gebruiken ook de afkorting ‘oz’ om naar een troy ounce te verwijzen. Het is een erkende eenheid in de wereld van edelmetalen en wordt vaak vermeld op gouden munten. Op gouden munten is doorgaans de aanduiding ‘1 oz’ te vinden. Bovendien zijn aanduidingen zoals 1/10 oz (3,11 gram), 1/4 oz (7,78 gram), en 1/2 oz (15,55 gram) veelvoorkomend.

Hoeveel gram is een troy ounce?

Troy ounce wordt vooral gebruikt bij de verkoop van goud. Echter zijn we in Nederland gewend om te rekenen in grammen. Tot op heden worden de prijzen in goudzaken nog steeds weergegeven in troy ounces. Maar hoeveel gram is nu precies gelijk aan één troy ounce? In totaal komt dit neer op 31,1034768 gram. Hieruit kunnen we concluderen dat één troy ounce ongeveer 3 keer lichter is dan een ‘ons’. Hierdoor kan zelfs een kleine hoeveelheid goud een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen wanneer je de goudprijs berekent.

Het verschil tussen avoirdupois- en troy ounce

Bij het verkopen van goud wordt de goudprijs berekend op basis van het gewicht. Bij online goudinkoop hebben we dit al voor je omgerekend naar gram. Toch komt het vaak voor dat online goud, zilver en andere edelmetalen worden aangeduid in troy ounces (31,1034768 gram). Dit valt onder het troy-systeem, wat verward kan worden met het avoirdupois-systeem. Beide systemen maken gebruik van ponden en ounces, wat het verwarrend maakt. Er is echter een groot verschil: terwijl één ounce bij avoirdupois gelijk staat aan 28,35 gram, is dit bij troy 31,1 gram.

Waar komt troy ounce vandaan?

De troy ounce wordt al eeuwenlang gebruikt, waarbij zelfs in de middeleeuwen handelaren al gebruik maakten van het troy-systeem bij het verhandelen van goederen. Onder deze goederen vielen onder andere goud, zilver en platina, die dienden als vormen van geld. Maar waar komt de troy ounce eigenlijk vandaan? Het is niet duidelijk vastgesteld waar het oorspronkelijk vandaan komt. Vermoedelijk is de naam afgeleid van de Franse stad Troyes. Deze stad was vroeger de handelsstad van Frankrijk, waar handelaren van over de hele wereld naartoe kwamen om goederen te kopen of verkopen. Door het gebruik van het troy-systeem werd een wereldwijde meeteenheid geïntroduceerd, wat het zakendoen aanzienlijk vereenvoudigde voor handelaren wereldwijd.

Troy ounce munten verkopen bij Onlinegoudinkoop.nl

Bij Onlinegoudinkoop.nl hebben we altijd interesse in het goud dat je bezit. Het kan voorkomen dat je nog oude munten thuis hebt liggen waar je helaas niets meer mee kunt betalen. Toch is het mogelijk om nog waarde te halen uit deze oude munten door ze te verkopen. Hierdoor krijgt je oude geld weer nieuwe waarde.

Het verkopen van oude munten kan nog best wat opbrengsten opleveren. Onlinegoudinkoop.nl beschikt over jarenlange ervaring in het professioneel in- en verkopen van oude munten. Munten inkoop doen wij op een professionele manier.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

 • 1. Kies de levering

  Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

 • 2. Stuur je objecten

  Verstuur via verzekerde verzending

 • 3. Ontvang een bod

  Eerlijk en vrijblijvend

 • 4. Uitbetaling

  Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.