Hoe herken je echt goud?

Keurtekens goud door federatie goud en zilver

Goud is heel veel waard. Bij het verkopen of inkopen van goud is het dus belangrijk om zeker te weten dat het ook daadwerkelijk goud is. Er zijn verschillende factoren waarop je kunt letten om te bepalen of het echt goud is of een ander metaal verguld met bladgoud.

Wat voor stof is goud?

Goud is een edelmetaal, wat betekent dat het bestand is tegen corrosie en oxidatie, ofwel verwering en roesten. Zo kan goud bijvoorbeeld niet roesten, als het dat wel doet is het gemengd met een ander metaal of is het geen goud. Edelmetalen behouden hierdoor heel goed hun kwaliteit en zuiverheid en daarmee hun waarde.

Goud is daarnaast erg zacht. Op het moment dat je daarom een oud stuk goud hebt dat geen deukjes heeft dan weet je vrijwel zeker dat het geen puur goud is. Wat wel wordt gedaan is het mengen van goud met bijvoorbeeld zilver of koper. Dit zijn minder zachte metalen waardoor het goud niet indeukt en beter gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld sieraden.

Daarnaast is goud heel erg zwaar. Dit komt omdat goud als stof heel dicht is, de deeltjes zitten heel dicht bij elkaar. Het is 19 keer zwaarder dan water en bijna 2 keer zo zwaar als zilver. Wanneer een goudstaaf dus heel erg licht zou zijn, dan betekent dit dat het geen puur goud is, of het geen echt goud is.

Goudkeurmerken

Buiten de kenmerken van het element goud hebben mensen ook nog iets toegevoegd aan gouden producten of staven om te laten zien dat het goud echt is. Hieronder is een afbeelding te zien met de keurtekens die gebruikt worden op goud. Ze geven aan dat het echt goud is, maar geven ook meteen aan wat het percentage puur goud in het product is.

Keurtekens goud door federatie goud en zilver
Keurtekens Goud (door Federatie Goud Zilver)

Er zijn twee verschillende keurmerken te zien: WH en EWN. Dit zijn twee van de leidende organisaties voor edelmetalen in Nederland. Ze gebruiken beiden een ander keurmerk, maar beide keurmerken zijn geldig. De goudprijs per gram is afhankelijk van het karaat van het goud. De bovenste rij keurmerken staan dus ook op de meest waardevolle stukken goud. Bij een goud inkoop kijken kopers vaak ook naar het keurmerk op het stuk goud. Dit vermenigvuldigen ze dan met de goudprijs tijdens de verkoop en zo wordt duidelijk hoeveel het waard is.

Waar moet je dus allemaal op letten?

Op de meeste stukken goud is een keurmerk toegevoegd, waardoor je gemakkelijk kunt zien of jouw product van echt goud gemaakt is. In Nederland zijn juweliers namelijk verplicht een keurmerk toe te voegen aan sieraden. Het kan echter zijn dat zo een keurmerk er niet op staat. Dit kan zijn als het een heel oud product is, of uit een ander land komt. Er zijn dan nog een aantal dingen waar je naar kunt kijken.

Wanneer je jouw goud wilt verkopen, dan zullen de inkopers het ook controleren op alle bovengenoemde zaken. Toch is het fijn om zelf ook een idee te hebben van wat voor goud je hebt, zodat jij de beste prijs kunt krijgen voor jouw goud. Zorg daarom altijd dat je zelf ook onderzoek doet naar de aard van jouw goud en hou goed de goudprijs per karaat in de gaten.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

  • 1. Kies de levering

    Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

  • 2. Stuur je objecten

    Verstuur via verzekerde verzending

  • 3. Ontvang een bod

    Eerlijk en vrijblijvend

  • 4. Uitbetaling

    Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.