Hoe herken je platina?

Herkennen platina, soorten platina

Om te weten hoe herken je platina herkent moet je eerst weten wat platina is.

Wat is platina?

Platina het (vaak) duurste, duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste edelmetaal die van zichzelf wit van kleur is. Het duurzame is vooral doordat sieraden die gemaakt zijn van platina bijna niet beschadigen en daardoor heel lang meegaan. Platina is een hard edelmetaal waardoor juweelmakers andere edelmetalen toevoegen om het te kunnen buigen.
Platina is zo zeldzaam omdat we het maar een paar plekken op de wereld dit kunnen delven.

Waar wordt platina voor gebruikt?

Platina is een van de zeldzaamste edelmetalen ter wereld en staat bekend om zijn unieke eigenschappen die het edelmetaal erg waardevol en veelzijdig maakt. Hierdoor gebruiken we het edelmetaal ook in veel verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld de productie van auto’s door de hoge temperaturen die het aankan.
Naast de industriële sector wordt het ook veel gebruikt in sieraden, dit vanwege zijn mooie witte glans en het lange meegaan van het edelmetaal. Het wordt vaak gebruikt in zuivere vorm of met andere edelmetalen, zoals goud, om sieraden te maken die lang meegaan en die een mooie uitstraling hebben.
Platina gebruiken we door zijn biocompatibiliteit en inertie in het menselijk lichaam gebruikt in een verscheidenheid aan medische implantaten en hulpmiddelen, zoals pacemakers, stents en neurochirurgische instrumenten.

Soorten platina

Platina komt net als andere edelmetalen als goud en zilver in verschillende legeringen, in 999 wat platina in zijn zuiverste vorm is en in 950 wat 95% platina is en 5% aan koper of zilver, dit is om het te kunnen buigen, want platina is een van de sterkste metalen die er zijn. Dit is dan ook de meest gebruikte vorm van platina.

Hoe herken je Platina?

Platina is niet altijd even makkelijk te herkennen, doordat het erg op witgoud of zilver kan lijken. Maar er zijn enkele methoden om platina te herkennen. Door bijvoorbeeld markeringen, als het product een stempel of markering heeft, vaak geven deze ‘pt’ aan, wat staat voor platina of met ‘950’ of ‘900’ wat staat voor de legering van de platina.
Ook in de kleur kun je platina herkennen, alhoewel het wel erg kan lijken op witgoud en zilver heeft het toch zijn eigen kleur wat vaak iets grijzer en dichter is dan witgoud, dit verschil kun je het beste zien als je witgoud of zilver naast platina houdt.
Platina is een stuk dichter dan dat goud of zilver is, door het te wegen en te vergelijken met een ander metaal met een gelijk volume zul je zien dat platina zwaarder is dan dat het andere metaal is.
Net als bij goud of zilver kun je ook de magneet test doen, door een magneet bij je platina product te houden, en als dit niet reageert op elkaar kom je erachter dat het ijzer is.
Mocht je nog steeds twijfels hebben dan is het mogelijk om je platina te laten controleren met geavanceerde testmethoden, wij doen dit bijvoorbeeld met een spectrometer, zo kunnen we precies het platina gehalte in uw product zien.

Wilt u platina verkopen? Dan kunt u het naar ons opsturen en zullen wij een eerlijke schatting maken van de prijs van uw platina en geven we u een mooi bod.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

 • 1. Kies de levering

  Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

 • 2. Stuur je objecten

  Verstuur via verzekerde verzending

 • 3. Ontvang een bod

  Eerlijk en vrijblijvend

 • 4. Uitbetaling

  Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.