Hoe kan je zien of goud echt is?

Is mijn goud echt?

Goud heeft al sinds dat het gevonden werd een aantrekkingskracht tot mensen. Goud is erg kostbaar, heeft een mooie glans en is uitgegroeid tot een van de populairste edelmetalen. Omdat goud erg kostbaar is, de goudprijs altijd hoog is en zijn waarde behoudt op de beurzen is er veel nepgoud in de omloop.
Omdat er nepgoud bestaat, komt het vaak voor dat mensen niet met zekerheid kunnen zeggen of hun gouden voorwerp echt of nep goud is. Hoe herken je echt goud is dan ook een vraag die bij veel mensen speelt. Hoe weet je of iets echt goud is hebben we tot in de puntjes voor jou uitgezocht.

Hoe herken je echt goud?

Echt of nep goud herkennen kan nog best lastig zijn, helemaal als je hier geen ervaring mee hebt. Er is natuurlijk nep goud op de markt, dus hoe herken je echt goud? Als jij aan goud verkopen denkt moet je natuurlijk wel weten of het gaat om echt of nep goud. Er zijn verschillende manieren om echt of nep goud van elkaar te onderscheiden. De bekendste manier om echt of nep goud van elkaar te onderscheiden is met het goud keurmerk. Het goud keurmerk geeft aan welk goud gehalte of karaat het goud heeft. Maar hoe weet je of iets echt goud is? Goud zonder keurmerk is nep goud. 

Het goud keurmerk

Het goud keurmerk geeft aan om welk gehalte goud het gaat en om welk karaat goud het gaat. Een goud keurmerk heeft vaak cijfers of afbeeldingen die aangeven om welk karaat en goud gehalte het gaat. Zo heb je bijvoorbeeld een goud keurmerk van 22 karaat goud. Hierbij staat het cijfer 916 of een afbeelding met de cijfers 916 erin. Daarnaast zijn er goud keurmerken van 24 karaat met de cijfers 999, 20 karaat met de cijfers 833, 18 karaat met de cijfers 750, 14 karaat met de cijfers 585 en 10 karaat met de cijfers 417.
Er zijn nog andere goud keurmerken te vinden met een lager karaat goud. De cijfers genoemd in dit artikel zijn de meest voorkomende goud keurmerken. Hoe hoger het karaat goud is, hoe meer het goud waard zal zijn.

Hoe herken je echt goud in het buitenland?

Het keurmerk goud is dus een goede indicatie om echt of nep goud van elkaar te onderscheiden. Maar pas op, in het buitenland kunnen ze nog wel eens sjoemelen met het keurmerk goud. Daarnaast is het keurmerk goud dat in Nederland gebruikt wordt niet internationaal en kunnen ze in het buitenland andere goud keurmerken gebruiken of goud zonder keurmerk verkopen. Om te weten of het keurmerk goud in het buitenland echt is of goud zonder keurmerk echt is zul je moeten testen of het echt of nep goud is.

Hoe herken je nep goud?

Jij vraagt je nu vast af hoe herken je echt goud en hoe herken je nep goud? Er zijn verschillende tests die je eenvoudig zelf kan uitvoeren voor het herkennen van echt of nep goud. De betrouwbaarste tests van hoe herken je echt goud is de test waarbij je een toetssteen en testvloeistof gebruikt.

Hoe herken je echt goud met een toetssteen en testvloeistof?

De toetssteen en testvloeistof wordt al honderden jaren gebruikt om echt of nep goud van elkaar te onderscheiden. Daarnaast kom je er met deze test niet alleen achter of het om echt of nep goud gaat, je komt er ook achter welk goudgehalte het goud heeft.
De toetssteen moet ten eerste voldoen aan een paar voorwaarden, zoals dat de toetssteen tegen de testvloeistof moet kunnen en de toetssteen moet hard, zwart, glad en mat zijn.
De testvloeistof bestaat uit onder andere salpeterzuur, wees hier dus voorzichtig mee. Testvloeistof wordt ook wel toetswater of koningswater genoemd.
Omdat de testvloeistof geschikt is voor een specifiek karaat goud zul je meerdere soorten testvloeistof nodig hebben om het goud te testen.
Je gebruikt voorwerp dat je wil testen om een duidelijke kras te maken op de toetssteen. Vervolgens druppel je een beetje testvloeistof op de steen. Dan kijk je wat er gebeurt met de toetssteen, lost het goud onder de gedruppelde vloeistof op? Dit betekent dat het goudgehalte onder het karaat van de testvloeistof zit. Het kan ook betekenen dat het om nep goud gaat. Lost het goud onder de gedruppelde vloeistof niet op? Dit betekent dat het gaat om het goud gehalte dat je hebt gebruikt als testvloeistof of hoger.
Ga net zolang door met testen met de verschillende testvloeistoffen om vast te stellen om welk karaat goud het gaat.

Hoe herken je echt goud met een magneet?

Echt goud heeft een belangrijke eigenschap, en dat is dat goud niet magnetisch is. Je kan bekijken of een voorwerp echt goud is met gebruik van een magneet. Gebruik hiervoor een sterke magneet, zoals bijvoorbeeld een neodymium magneet.
Maar hoe herken je echt goud met een magneet? Dit is vrij simpel, je houdt het voorwerp dat je wil testen dicht bij de magneet. Wordt het voorwerp door de magneet aangetrokken? Dan gaat het om nep goud.

Hoe herken je echt goud met een keramische plaat?

De keramische plaat test is een andere manier om echt of nep goud van elkaar te onderscheiden. Gebruik voor deze test een keramieken bord dat geen glazuurlaag heeft. Kras met het voorwerp dat je wil testen over het keramiekbord heen. Wordt het streepje op het bord zwart? Dan gaat het om namaak goud. Heeft de streep een gouden of goudachtige kleur? Dan gaat het om echt goud.

Nep goud verkleurt

Een andere manier om te testen of die ene mooie oorbellen echt gouden oorbellen zijn voer je uit door het voorwerp te bekijken. Vergulde sieraden of nep goud verkleurt sneller, krast en beschadigt sneller dan echt goud.

Onlinegoudinkoop.nl

Weet je toch niet helemaal zeker of je te maken hebt met echt goud na het uitvoeren van de tests? Neem dan gerust contact met ons op. We zullen dan de precieze goudprijs bepalen en een bod doen wanneer je overgaat tot het goud verkopen. Daarnaast kun je bij Onlinegoudinkoop.nl heel eenvoudig je gouden sieraden verpanden voor een extra zakcentje.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

 • 1. Kies de levering

  Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

 • 2. Stuur je objecten

  Verstuur via verzekerde verzending

 • 3. Ontvang een bod

  Eerlijk en vrijblijvend

 • 4. Uitbetaling

  Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.