Karaat Goud: Wat is het precies en wat is het verschil in karaat?

munten met verschillend karaat

Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord: een 24-karaats gouden ring of sieraad. Maar wat betekend 24-karaats nou eigenlijk en wat is het verschil tussen 24-karaats of bijvoorbeeld 18-karaats.

Wat betekent karaat?

Karaat geeft aan hoeveel procent van de munt of het sieraad puur goud is. Dit is natuurlijk erg belangrijk want als een ring maar voor 10% goud is, kan de prijs nooit even hoog zijn als een ring die voor 99,99% uit goud bestaat. Wanneer het percentage niet zo hoog is, betekent dit dat er een ander metaal bij het goud is gevoegd. Dit kan zijn om zo kosten te besparen, koper of zilver, wat vaak wordt toegevoegd is namelijk aanzienlijk goedkoper dan goud. De goudprijs per gram verschild dus ook voor de verschillende karaten. Maar het kan ook zijn om het gouden product juist beter te maken. Goud is namelijk een erg zacht metaal en een sieraad dat uit enkel goud bestaat zal dan ook sneller deukjes krijgen of vervormen.

Welke karaten heb je?

In Nederland zijn er verschillende karaten goud. Deze geven dus het percentage goud aan dat in het product zit. In sommige stukken goud wordt een code gegraveerd, zodat duidelijk is welk karaat dit goud is. Daarnaast wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van keurtekens, maar deze responderen weer met de eerdergenoemde codes. In de onderstaande tabel zijn de verschillende karaten met de bijbehorende percentages en codes te zien.

Karaat goud Percentage puur goudCode
24 karaat goud99,99% puur goud999
22 karaat goud91,6% puur goud916
20 karaat goud83,3% puur goud 833
18 karaat goud75% puur goud750
14 karaat goud 58,5% puur goud 585
9 karaat goud 37,5% puur goud 375
8 karaat goud33,3% puur goud333

In Nederland worden 9 karaat en 8 karaat goud geen goud genoemd omdat het percentage puur goud te laag is.

Goud van verschillende karaten verkopen

Bij goud verkopen is het dus heel erg belangrijk om te weten hoeveel karaats het goud is dat jij gaat verkopen. De codes kunnen je helpen om te bepalen hoeveel karaat jouw goud is en vervolgens check je online de goudprijs voor de verkoop. Op Onlinegoudinkoop.nl wordt dagelijks de verkoopprijs voor verschillende karaten bijgewerkt, zodat je altijd kunt zien hoeveel jouw goud waard is.

Online jouw goud verkopen

Wanneer je het percentage goud in jouw items heb bepaald kan je er vervolgens voor kiezen om deze te verkopen. Onlinegoudinkoop.nl is gespecialiseerd in de inkoop van goud, op een veilige en makkelijke manier. Je stuurt jouw producten op en ontvangt snel een bod aan de hand van de goudkoers die ook op de website te vinden is. Zo krijg je de beste prijs voor jouw goud en gebeurt het op een snelle manier.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

 • 1. Kies de levering

  Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

 • 2. Stuur je objecten

  Verstuur via verzekerde verzending

 • 3. Ontvang een bod

  Eerlijk en vrijblijvend

 • 4. Uitbetaling

  Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.