Wat is de goud-zilver ratio?

De goud-zilver ratio is een belangrijk onderdeel van edelmetalen en financiën. Dit laat zien hoeveel zilver je nodig hebt om één ounce goud te kopen. Als je wilt weten hoe goed de goudkoers is vergeleken met zilver, is het belangrijk om te weten hoe goed de goudkoers is vergeleken met zilver.

De goud-zilver ratio is in de loop van de jaren heel erg veranderd. In principe is hij steeds lager geworden, het was 15:1 tot nu wel 100:1 of meer. Dit kan veranderen door een vergrotende vraag van een van deze edelmetalen.

Als er meer vraag is naar zilver wordt de vraag naar goud ook hoger. Zilver is een metaal dat veel gebruikt wordt in de industrie, voor bijvoorbeeld elektronica en fotografie maar ook medische apparatuur en zonne-energie. Als daar meer zilver nodig is, kan dat de prijs van zilver omhoog gaan en dan gaat de goud-zilver ratio omlaag.

De vraag naar edelmetalen is ook een grote factor die invloed kan op de goud-zilver ratio. Dee twee edelmetalen worden gezien als veilige investering als het niet goed gaat met de economie. Hierdoor kan op die momenten de prijs van de metalen sterk toenemen of afnemen.

De goud-zilver ratio is ook belangrijk voor de relatie tussen twee metalen als geld. Mensen gebruikten goud en zilver om geld te ruilen. Er waren veel wisselkoersen tussen de twee metalen, met vaste wisselkoersen tussen de twee metalen. Sommige beleggers en economen denken dat goud en zilver waarde hebben.

Goudstandaard

De gulden was gekoppeld aan goud in de goudstandaard. Dit werd in Nederland ingevoerd in 1816 en dat bleef tot de Eerste Wereldoorlog.
Er was een vaste prijs voor de valutatransfer naar goud. Mensen konden geld ruilen voor goud. Er was een systeem om geld overal ter wereld te kunnen gebruiken, omdat het overal kon worden gebruikt.
Na de Eerste Wereldoorlog was het moeilijk om dit vol te houden, omdat de economie slecht was en mensen meer vrijheid wilden. In 1936 verdween de gouden standaard en werden er nieuwe regels en wisselkoersen ingevoerd.
De zilveren standaard koppelde de waarde van een munt aan de zilverprijs. Toen was zilver de betaalwaarde. De zilveren standaard was een probleem omdat de Nederlandse gulden in Nederlands-Indië meer waard was dan de nominale waarde.

Conclusie

De conclusie is dat de prijs van goud en de prijs van zilver wel invloed op elkaar hebben, maar er is geen vaste ratio waardoor de prijzen van goud en zilver tegenover elkaar dezelfde bewegingen in hun grafiek maken.

Voor het zien van alle prijzen en waardes van edelmetalen kunt u naar (pagina) en zelf het verschil tussen de prijzen bekijken.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

  • 1. Kies de levering

    Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

  • 2. Stuur je objecten

    Verstuur via verzekerde verzending

  • 3. Ontvang een bod

    Eerlijk en vrijblijvend

  • 4. Uitbetaling

    Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.