Wat zijn edelstenen nou echt?

wat zijn edelstenen

Edelstenen, je ziet ze de laatste tijd steeds vaker. Ze worden verwerkt in prachtige sieraden en veel mensen geloven zelfs dat edelstenen speciale krachten bezitten. Iedereen kent bijvoorbeeld de diamanten, robijnen, saffieren en smaragden wel. Maar wat zijn edelstenen nu echt, hoe ontstaan ze en hebben ze echt speciale krachten?

Wat zijn edelstenen?

Er bestaat nogal wat verwarring over edelstenen, mineralen, kristallen en gesteenten. Edelstenen, mineralen, kristallen en gesteenten worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar ze verschillen veel van elkaar. Veel mensen vragen zich dan ook af wat edelstenen dan zijn, mineralen, kristallen, gesteenten of alle drie?

De definitie van edelstenen is dat het zeldzame gesteenten zijn die vaak worden verwerkt in sieraden. Edelstenen hebben drie kenmerken, schoonheid, duurzaamheid en zeldzaamheid. Dus als jij je afvraagt, wat zijn edelstenen? Edelstenen kunnen zowel mineralen, kristallen als gesteenten zijn.

Mineralen 

Een mineraal is een chemische verbinding of element dat ontstaat door geologische processen. Mineralen worden dus gevormd in de natuur. Een edelsteen kan één of meerdere mineralen bevatten. Enkele voorbeelden van edelstenen met één mineraal zijn saffier, calciet en bergkristal. Zo heeft saffier het mineraal aluminiumoxide, calciet heeft het mineraal calciumcarbonaat en bergkristal heeft het mineraal siliciumdioxide.
Enkele voorbeelden van edelstenen met meerdere mineralen zijn unakiet en kiwi-jaspis.

Kristallen

Kristallen bestaat uit één mineraal met een kristallijne vorm. Dit betekent dat de moleculen op een vaste manier geordend worden. Bij de meeste mineralen is dit het geval. Je hebt kristallen met een macrokristallijn en microkristallijn. De vormen bij een macrokristallijn kun je zien met het blote oog. Enkele edelstenen die hierbij passen zijn amethist en bergkristal.
De vormen bij een microkristallijn kun je alleen zien met een hele sterke microscoop. Edelstenen die hierbij passen zijn agaat, rozenkwarts en aventurijn.

Gesteenten

Er zijn ook edelstenen die gesteenten zijn. Gesteenten bestaan uit meerdere mineralen. Graniet is bijvoorbeeld een bekend gesteente. Voorbeelden van edelstenen die gesteenten zijn de lapis lazuli en de bumblebee-jaspis.

Soorten edelstenen

Er zijn natuurlijk veel verschillende edelstenen te vinden. In totaal zijn er ongeveer 130 soorten edelstenen en namen edelstenen zijn er oneindig veel.
Om te herkennen om welke soorten edelstenen of namen edelstenen het gaat, wordt er vaak gekeken naar de kleur van de verschillende soorten edelstenen. Er zijn namelijk veel edelstenen die altijd dezelfde kleur hebben, zoals de groene edelstenen smaragd of de groene edelstenen jade. Of de soorten edelstenen die altijd blauw zijn zoals de blauwe edelstenen saffier of de blauwe edelstenen turkoois. De soorten edelstenen die zwart zijn vallen vaak erg in de smaak, zoals de zwarte edelstenen obsidiaan of de zwarte edelstenen hematiet.

Half edelstenen

Vroeger werd er nog onderscheid gemaakt tussen de soorten edelstenen. Zo had je de edelstenen en de half edelstenen. De term half edelstenen kwam in de 19e eeuw tot leven. Half edelstenen zijn alle edelstenen die niet behoren tot de categorie diamanten, robijnen, smaragden en saffieren. Deze vier soorten edelstenen behoren dus tot de ‘hele’ edelstenen. Half edelstenen zijn dus alle andere soorten edelstenen, zoals de agaat, de toermalijn, de rozenkwarts enzovoorts.

Ruwe edelstenen

Daarnaast heb je nog de ruwe edelstenen. Ruwe edelstenen zijn de ongepolijste brokken. Deze ruwe edelstenen zijn dus nog niet bewerkt en hebben ze vaak zo gevonden. Onder ruwe edelstenen vallen ook gekristalliseerde mineralen.

Hoe kun je edelstenen herkennen?

Vaak kun je edelstenen herkennen aan het uiterlijk van de edelsteen. Ten eerste kijk je naar de kleur. Zoals eerder genoemd hebben bepaalde edelstenen bepaalde kleuren, zoals de zwarte edelstenen, de groene edelstenen en de blauwe edelstenen. Bekijk of de edelsteen de goede kleur heeft voor het edelstenen herkennen.
Daarnaast kun je echte edelstenen herkennen aan de buitenkant. Soorten edelstenen herkennen die echt zijn doe je door te bekijken of je naden ziet aan de buitenkant. Je kan neppe edelstenen ook herkennen aan bubbeltjes aan de binnenkant. Echte edelstenen herkennen is dus vrij eenvoudig.

Edelstenen testen op echtheid

Daarnaast kun je edelstenen testen op echtheid door de edelsteen aan te voelen. Een echte edelsteen zal vaak wat zwaarder zijn. Edelstenen testen op echtheid kan vaak nog wat lastig zijn, aangezien ze steeds slimmer worden in het produceren van neppe edelstenen. Edelstenen testen op echtheid kun je daarnaast nog doen door op zoek te gaan naar insluitsels. Echte edelstenen kunnen insluitsels hebben, ze hebben echter nooit duidelijke, ronde bubbels.

Denk je aan edelstenen verkopen, maar kun je niet aan de edelstenen herkennen of ze echt zijn en vind je edelstenen testen op echtheid nog wat lastig? Voor het saffier verkopen en edelstenen testen op echtheid kun je terecht bij Onlinegoudinkoop.nl. We zullen dan de edelstenen testen op echtheid.

Krachten van edelstenen

Veel mensen geloven erin dat verschillende soorten edelstenen speciale krachten hebben. Er is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit het geval is.
Edelstenen worden door veel mensen gebruikt als hulpmiddel. De verschillende soorten edelstenen worden dan gedragen als prachtige sieraden of ze worden rondom het huis geplaatst.
Zo geloven mensen dat amethist beschermend, ontspannend en zuiverend werkt. De amethist zal je volgens hen harmonie en innerlijke rust brengen. Of het bergkristal, die volgens hen een pijnstillende, koortsverlagende en vitaliserende werking heeft.
De verschillende soorten edelstenen hebben volgens heb dus allemaal verschillende werkingen.
Door de edelstenen vast te houden, bij je te dragen of rondom je neer te leggen kun je profiteren van de verschillende werkingen. Op een gegeven moment raakt de edelsteen ‘op’. Om een edelsteen weer op te laden kun je de edelsteen blootstellen aan het licht van de volle maan.

Onlinegoudinkoop.nl

Denk jij dat jij edelstenen in huis hebt en kun je aan de edelstenen niet herkennen of ze echt zijn of niet of vind je de edelstenen testen op echtheid nog wat lastig? Je kunt altijd bij ons terecht en we zullen dan voor jou uitzoeken of de edelstenen echt zijn of niet. We snappen namelijk dat je misschien niet weet wat zijn edelstenen of wat zijn neppe edelstenen, en we helpen je daar graag bij.

Naast dat we alle soorten edelstenen inkopen kun je bij ons terecht voor het verkopen van je edelmetalen. Bij ons kun je terecht voor het robijn verkopen, diamanten verkopen en voor het verkopen van goud, zilver, palladium of platina.
Ben je benieuwd naar de actuele goudprijs voor je besluit de edelmetalen te verkopen? Bekijk dan eens onze pagina online calculator. Hier kun je precies berekenen hoeveel de goudprijs precies is. 

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

  • 1. Kies de levering

    Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

  • 2. Stuur je objecten

    Verstuur via verzekerde verzending

  • 3. Ontvang een bod

    Eerlijk en vrijblijvend

  • 4. Uitbetaling

    Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.