Welke verschillende soorten zilver zijn er?
Zilver in sieraden
Zilver komt in veel verschillende soorten en maten, maar wordt vooral gebruikt voor sieraden. Binnen dit zilver heb je verschillende gradaties. Een gradatie hiervan is Sterling zilver, ook wel 925 zilver genoemd. Wat betekent dat 92,5% van het zilveren product bestaat uit puur zilver, de andere 7,5% bestaat uit koper. Er wordt hier koper bijgevoegd omdat zilver van zichzelf een te zacht edelmetaal is om puur sieraden van te maken.
Er zijn totaal drie verschillende legeringen van zilver, een andere legering is 835 zilver, en zoals u waarschijnlijk al heeft geraden, bestaat dit uit 83,5% puur zilver.
Het derde gehalte zilver is 800 zilver en bestaat uit 80,0% uit puur zilver. Aan deze twee soorten zilver wordt ook koper toegevoegd voor de hardheid en de opvulling van het product.
Zilveren producten
Naast sieraden wordt zilver al eeuwenlang gebruikt voor een breed scala aan producten. Denk bijvoorbeeld aan zilveren bestek, serviesgoed, kandelaars, fotolijsten en decoratieve voorwerpen. De duurzaamheid en inherente schoonheid die zilver biedt, onderscheiden deze producten van elkaar.
Zilver is niet alleen voor esthetische doeleinden gebruikt in deze producten. De antibacteriële eigenschappen van zilver maken het een goed edelmetaal voor items die in contact komen met voedsel, zoals bestek en serviesgoed.
Zilver’s glans en karakter voegen een gevoel van luxe toe aan elk interieur. Zilveren producten stralen tijdloze klasse uit en worden vaak gekoesterd als waardevolle erfstukken die van generatie op generatie worden doorgegeven, of het nu gaat om een feestelijk diner of gewoon een dag genieten.
Puur zilver
Zilver wordt als nuggets uit de grond gehaald, dit wordt vaak gevonden als ‘bijvangst’ van de zoektochten op goud en platina. Dit pure zilver is een te zacht materiaal om een gebruiksvoorwerp van te maken, daarom wordt dit ook vaak met koper gemengd. Wel is dit edelmetaal te gebruiken in deze vorm als investering, in de vorm van bijvoorbeeld munten of baren.
Verzilverd
Niet elk ‘zilveren’ product is altijd helemaal van zilver gemaakt. Er zijn bijvoorbeeld sieraden die verzilverd worden, dan wordt het in dit geval sieraad ondergedompeld in vloeibaar zilver waardoor de buitenkant van zilver is en de binnenkant van een ander, goedkoper metaal, dit wordt ook wel silver plated genoemd.
Hoe zie ik of mijn zilver echt is?
Zilveren sieraden die in Nederland zijn aangeschaft moeten een merkteken hebben als het 835 of 825 zilver is. In het sieraad staat dan een afdruk waar dit gehalte opstaat. Mocht u nog steeds twijfelen of heeft uw sieraad geen merkteken kunt u verder op onderzoek uit gaan.
Er zijn verschillende manieren om te zien of je zilver echt is, een manier om dit thuis zelf te doen is door middel van een magneet. Als je een magneet tegen je zilveren product aanhoud en als deze elkaar aantrekken dan betekent het dat er ijzer in het product zit. Op deze manier kun je niet zien met wat voor zilver je te maken hebt. Wil je je zilver verkopen? Dan kun je het naar ons opsturen en zullen wij een verdere bepaling doen van de legering van het zilver. En zullen we u een eerlijk aanbod doen voor dit zilver gebaseerd op de actuele zilverprijs.
Eerlijke prijs voor je sieraden
Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.
Koersen
Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.