Hoe test je of het zilver wel echt is?

De aardkorst bestaat uit een scala aan elementen. Eén hiervan betreft zilver, ook wel argentium (Ag) genoemd. Op de lijst van meest voorkomende elementen weet zilver een 68e plek te behalen. Volgens een schatting van U.S. Geological Survey – afgekort USGS – is er in totaal 1.74 miljoen ontdekt. De verwachting is dat er nog 560 duizend ton aan zilver onder de oppervlakte aanwezig is. Beschik je over een zilveren gebruiksvoorwerp of sieraad en wil je weten of je te maken hebt met echt argentium? Lees in dit artikel wat de eigenschappen zijn en welke test je zelf uit kunt voeren om erachter te komen of je te maken hebt met echt zilver.

De bijzondere eigenschappen van zilver

Zilver behoort – samen met goud – tot één van de meest geliefde edelmetalen. Aangezien de vraag naar zilver en goud hoger is dan het aanbod, is de goudprijs en de koers voor zilver 24/7 in beweging. Echt zilver is vooral te herkennen aan de witte glans. Daarbij is zilver eenvoudig te bewerken en buigbaar, ondanks dat dit harder is dan bijvoorbeeld goud. Tot slot behoort de goede geleidbaarheid en laagste overgangsweerstand ook tot de bijzondere eigenschappen. Vandaar dat je zilver tegenkomt aan de achterkant van spiegels in elektrische connectoren. Deze unieke eigenschap heeft goud niet. Voor sieraden wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van sterling zilver of 925 zilver. Hier is de verhouding puurheid en stevigheid optimaal.

Verschillende test om echt zilver te onderscheiden van nep

Wil je zilver of goud verkopen? In Nederland gelden er een aantal wetgevingen en regelgevingen voor de handel in deze edelmetalen. Verkoop je zilver of goud, dan komt er bij een bedrag vanaf 10.000 euro identificatieplicht kijken. Daarbij worden je gegevens ook geregistreerd. Bij een bedrag vanaf 20.000 euro geldt er voor de inkoper en verkoper een meldplicht naar de FIU-Nederland, ook wel bekend als de Financial Intelligence Unit. De meeste (online en fysieke) locaties waar je goud en zilver kan inwisselen zullen bij deze hoge bedragen ook gebruik maken van een bank om geld over te maken.

Als je hebt besloten zilver te verkopen, is het belangrijk om te weten of je nu te maken hebt met echt of nep zilver. Met de eenvoudig uit te voeren tests hieronder kom je erachter.

Magneet test

De eerste test die je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren is de magneet test. Je kunt het beste hiervoor een sterke magneet gebruiken, zoals die van neodymium. Betreft het gebruiksvoorwerp of sieraad echt zilver, dan vertoont deze slechts zwakke magnetische effecten. Kleeft je magneet sterk aan het stuk, dan heeft dit een zogenoemde ferromagnetische kern. Dit is een eerste aanwijzing om aan te nemen dat je te maken hebt met nep zilver. Advies is om meerdere tests uit te voeren om zeker te weten of je te maken hebt met echt zilver.

Ijs test

Aangezien zilver de hoogste thermische geleidbaarheid heeft van alle metalen, kan je ook eenvoudig de ijs test uitvoeren. Deze test werkt het beste bij grotere stukken zilver. Het enige wat je nodig hebt, is een bevroren stuk ijs. Houd het ijs zo lang mogelijk in de vriezer voor het uitvoeren van een betrouwbare test. Plaats het ijs direct op het stuk. Houd vervolgens het zilver goed in de gaten. Bevroren ijs begint direct te smelten als het op iets warms wordt geplaatst in plaats van een stuk op kamertemperatuur. Kortom: begint het ijs direct te smelten, dan heb je te maken met echt zilver.

Geluidstest

Deze geluidstest kan je uitvoeren als het stuk wat je wilt testen op echt zilver een munt betreft. Heb je te maken met echt zilver, dan zal je een mooi geluid horen als je erop tikt. Je kunt dit geluid vergelijken met een hoge en heldere toon van een klein belletje. Laat om te testen of je te maken hebt met echt zilver de munt op een vlakke ondergrond vallen. Houd hierbij een hoogte aan van plusminus 15 centimeter. Hoor je geen heldere toon, dan heb je te maken nep zilver of zilver met een laag zilvergehalte.

Heb je naast zilveren munten ook gouden munten in bezit en wil je deze gouden munten verkopen? Dit kan best nog eens wat opleveren. Naast dat bij Onlinegoudinkoop.nl de prijzen gemakkelijk te vergelijken zijn, hoef je de verkoop ook niet op een fysieke locatie plaats te laten vinden. Verkopen gebeurt eenvoudig in 4 stappen.

Vragen over het verkopen van goud? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op door het contactformulier op deze pagina in te vullen.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

  • 1. Kies de levering

    Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

  • 2. Stuur je objecten

    Verstuur via verzekerde verzending

  • 3. Ontvang een bod

    Eerlijk en vrijblijvend

  • 4. Uitbetaling

    Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.