Hoe weet ik of mijn gouden vijfje echt is?

In 1836 en 1827 zijn er in totaal ongeveer 3 miljoen gouden vijfjes geslagen. Dit waren er in 1912 ongeveer 1 miljoen. Kenmerkend voor deze gouden vijfjes is het portret van koningin Wilhelmina met opgestoken haar. Ook zijn er exemplaren met koning Willem 1, Willem, 2 en Willem 3 te verkrijgen. Beschik je over een echte, dan weegt deze ongeveer 3,36 gram per stuk. Hiervan betreft ongeveer 90% goud. Dit komt neer op zo’n 3,024 gram aan puur goud per vijfje. Wil je zelf een gouden vijfje aanschaffen of heb je er een in bezit en wil je weten of deze echt is? Je leest de belangrijkste kenmerken van een goud vijfje in dit artikel.

Wat is de waarde van goud?

Door onder andere het verschil tussen vraag en aanbod komt er een prijs tot stand van goud. Hierbij is de vraag altijd hoger geweest dan het werkelijke aanbod, met als gevolg een hogere prijs. Dit is de grootste reden waarom deze vorm van edelmetaal waardevoller is dan andere metalen. De hoge vraag is vooral te danken aan de sieraden en elektronica branches. Het aanbod is lager aangezien goud een natuurlijk en uitputtelijk product is. Kenmerkend voor een echt stuk goud is dat het erg zacht en zwaar is. Zijn er geen deukjes zichtbaar en is het licht in gewicht, dan kan je er vrijwel van uitgaan dat het niet gaat om een echt exemplaar. Net als olie en aandelen wordt ook goud op de beurs verhandeld tegen een koers die 24 uur per dag en 7 dagen per week in beweging is. Wil je weten wat de goudprijs is op dit moment?

Wat zijn de kenmerken van echte gouden vijfjes?

Jaren geleden was een (vervalsing van een) gouden vijfje dragen als sieraad populair. Dit is dan ook de reden dat ongeveer 50% van alle gouden vijfjes vervalsingen betreffen. De meeste van deze vervalsingen zijn op het oog al te herkennen als je goud gaat verkopen. Zo kan bijvoorbeeld de rand afgerond zijn of afwijken in kleur. Ook kunnen essentiële details als de positie van het kruisje op de kroon of de grootte van sterren niet juist zijn. Wordt er een vergrootglas gebruikt om na te kijken of er sprake is van een echt exemplaar, dan is het nog duidelijker te zien. De belangrijkste kenmerken van echte gouden vijfjes staan hieronder toegelicht:

 • Gewicht: zoals eerder in dit artikel is genoemd beschikt een echt goud vijfje over een gewicht van 3,36 gram in totaal. Is dit niet het geval, dan is dit één van de eerste kenmerken waaraan zichtbaar is dat het gaat om een vervalsing.
 • Gehalte: een vervalsing is te herkennen aan het goud gehalte. Een echte is van 21,6 karaat goud. Vaak gaat het bij een vervalsing om een goud gehalte van 14 of 18 karaat goud.
 • Ontbreken scherpe slag: beschikt het exemplaar niet over een scherpe slag aan beide zijden van de munt? Dan is de kans groot om aan te nemen dat het gaat om een vervalsing.
 • Afwijkende diameter: de diameter van een echt goud vijfje betreft 18 millimeter. Gaat het om een goud vijfje met Koning Willem I, II en III dan is de munt een halve millimeter groter. Wijkt de diameter af, dan kan het mogelijk zijn dat de munt een vervalsing is.

Hoe verkoop ik mijn echte gouden vijfje?

Het online verkopen van jouw echte gouden vijfje heeft verschillende voordelen. Naast dat prijzen makkelijker te vergelijken zijn, is de verkoop ook niet locatie geboden. Wil je jouw echte gouden munten verkopen? Bij Onlinegoudinkoop.nl is het mogelijk dit eenvoudig en veilig te realiseren in 4 stappen. Check voor de verkoop altijd eerst wat de actuele koers is voor goud voordat je het opstuurt. Zo weet je zeker dat je de beste prijs ontvangt voor jouw goudwaar.

Heb je een vraag over edelmetalen? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op door het contactformulier op deze pagina in te vullen.

Online Goudinkoop - Hoe het werkt

Eerlijke prijs voor je sieraden

Weet je wat jouw sieraden, erfenis en munten waard zijn? Wij zijn een groothandel in edelmetalen die nu ook toegankelijk is voor particulieren. Met meer dan tien jaar ervaring bieden wij u een eerlijke prijs.

Geld op je rekening in 4 stappen

 • 1. Kies de levering

  Er zijn drie leveringen om uit te kiezen

 • 2. Stuur je objecten

  Verstuur via verzekerde verzending

 • 3. Ontvang een bod

  Eerlijk en vrijblijvend

 • 4. Uitbetaling

  Altijd binnen 24 uur

Koersen

Hier kunt u de meest actuele koersen van de edelmetalen vinden. De koersen worden continue ververst en zijn dus de meest up-to-date koersen.